Kontrollera gamla extra fastighets skatter innan du köper

En Spansk familj blev något förvånad när en dag damp ner ett brev i dörren som krävde att de ska betala 1.800 euros bara för att de äger sitt hus. Kravet kom från en lokal aristokrat som nu utkräver skatter från mer än 1.000 villaägare enligt en 700 år gammal lag.

Xu och Beatriz, föräldrar till två små barn, krävdes på två procent i skatt på det belopp som två år tidigare hade betalat för sitt hus. Huset ligger på en bit mark som tidigare tillhör markisen av Campo Franco, María Almudena de Padura y España.

Markisen hävdade att familjen fick betala henne två procent av husets värde, på grund av en gammal själv-ägande skatt. I korthet innebär det att det skall betalas en skatt på alla hem försäljning som sker på jorden, som tidigare ägdes av den adliga familjen, även om markisens familjen inte äger marken längre.

Men det fanns ett domare kontor i Palma de Mallorca oense i. Den spanska par som bor i ett hus i kvarteren Es Pil-lari, som ligger nära stranden.

Beatriz och Xu beslutade för tre år sedan för att ta över hälften av huset som hade tillhört hennes svärmor under flera decennier. Paret betalade enligt överenskommelse 90.000 Euros för bygganden och 12.000 Euros i skatter och avgifter – precis som med alla andra husförsäljningar i Spanien, och de fick papprena på deras hus.

Parets hus ligger på mark som tillhör Xu familj sedan 1942. Under de senaste 50 åren har de byggt tre hus på fastigheten, en som nu tillhör Beatriz och hennes man Xu.

Så långt som väl. Barnfamiljen trivdes bra i deras nya hus, och problemen började bara två år efter köpet år 2012, när paret fick ett brev från ett företag Roten Padura SL

Företaget tillhör markisen av Campo Franco, som krävde 1.800 Euros i ”Alou”, en särskild antik skatt för själv-ägande, som går tillbaka till romerska tiden på Balearerna.

Denna gamla feodala skatt bekräftades genom lag av Felipe den 5 år 1718. Enligt en lag, att de adliga familjer i Balearerna har rätt ta ut en andel av alla fastighetstransaktioner som sker på öarna.

I handling, som blev upprättade på Xu familj egendom står det att huset är föremål för ”själv-ägande skatt” som skall betalas till ättlingarna till Juan Roten Sureda, farbror till den nuvarande markis.

Men Beatriz och Xu vägrade att betala de 1.800 Euros som de antika skatterna krävde, och det slutade med en rättegång.

– Vi kunde inte förstå hur markisen plötsligt kunde göra anspråk på en skatt på ett hus som hade varit i min familjs egendom i mer än 50 år, sade Xu.

Det visar sig senare att markisen har hävdat ”sin själv-ägande skatt” till de cirka 1.000 villaägare på ön.

Eftersom beloppet i Beatriz och Xu fall var mindre än 2.000 Euros behöver inte paret en advokat för att föra deras talan enligt Spansk lag, och det passade dem mycket väl, eftersom Xu är en arbetslös musiker, och Beatriz arbetar som kontorist på ett sjukhus – så det var inte mycket att göra med de dyra advokatkostnader som annars uppstår.

Efter många timmar läsa gamla lagtexter fann paret vad de sökte, enligt en paragraf i de särskilda skatter för Mallorca från år 1990, kan ingen själv-ägande skatt utkrävas om inte egendomen har beskattats sedan indelningen av land sedan 1942.

Beslutet föll till förmån för den unga spanska paret. Xu och Beatriz har nu initierat en namninsamling på Change.org där de kräver att regeringen upphäver vad de kallar en ”orimligt och strider mot grundlagen med feodal skatt”.

Nästa år 2014 kalender och helgdagar i Spanien

Den nya årskalender för 2014 innehåller nio helgdagar, eller ”festligheter Nacionales” som kommer att gälla och tillämpas i alla de Spanska regioner.

Det kommer nästa år vara följande helgdagar: Den 1 Januari Nyårsdag,den 6 Januari Tre kungars Heliga Dag, den 18 April Annandag påsk, den 1 Maj, 15 Augusti Asunción de la Virgen, den 1 November Día de Todos los Santos, den 6 December Constitution Day, den 8 December La Inmaculada Concepción, och 25 December Juldagen.

Tre av de helgdagar infaller på vardagar, och två av dem infaller på lördagar. Detta lämnar endast fyra långa helger, de så kallade ”puentes”, på nationell nivå 2014.

Alla dessa dagar kallas helgdagar den dag de faller in. Om du vill ha ett par dagar ledigt, kan du kontrollera med de lokala myndigheterna. De flesta regioner och städer har sina egna lokala helgdagar.

Den 19 Mars fars dag, kommer bara att vara helgdag i Valencia, Murcia och Navarra.

Därimot ger inte den 12 Oktober spanska Life Day, en extra ledig dag, även om det infaller på en söndag. ”En ledig dag” kommer inte att flyttas till måndag, vilket har varit normalt att göra.

Vissa får dock fortfarande vara fira den 13 Oktober – alltså måndagen, dagen efter. I Andalusien har Aragonien, Asturien, Castilla y León och Extremadura har de bytt mot en annan helgdag.

För att undvika att det blir uttag av semester dagar och stängt på företagen i Spanien genom att ta ut en extra semesterdag om en helgdag infaller på en tisdag eller en torsdag, kommer regeringen att överväga att ändra lagen så att de kan flytta runt mera med helgdagarna.

De tre dagar i detta skede somde kan flytta på är den 15 Augusti Asunción de la Virgen, den 1 November Día de Todos los Santos och den 6 December Día de la Constitución.

Vill du köpa ett parlament billigt i Spanien?

Om du någonsin haft en liten världshärskare känsla i magen, nu kan du få ut lite av det för en en blygsam investering. Valencia parlamentet i Spanien var i själva verket ut till försäljning för bara en euro.

På handels webbsida eBay var titeln på annonsen ”Säljes: Valencias parlament för en euro. I gott skick. Brådskande.”

Annonsen är uppenbarligen tänkt som en satirisk kommentar om den problematiska ekonomin i Valencia regionen. Med erbjudandet följer nergånga CAM bank som är baserad i Valencia, och Valencia regionens TV-station RTVV, som också knäcktes ekonomiskt av krisen.

Under 2012 skulle en massuppsägning av personalen rädda RTVV ekonomi, men fackföreningarna menade att uppsägningarna var inte lagliga. Den 5 November i år upphävde Högsta domstolen i Spanien också massavskedandet, men enligt Valencias regering var det omöjligt att återanställa de 1.200 sparkade.

De beslutade därför att stänga stationen omedelbart. Valencia är den mest skuldsatta regionen i Spanien, i september var skyldig regionen 29 milliarder Euros. 

Annonsen blev naturligtvis annullerad av eBay, men innan dess hade kommit bud på hela 3.000 Euros för Valencias parlament.

Articles:   Malaga Christmas lights are in place lights up November 29
Spanish region Andalucia pay poor peoples bills
Very weak economic growth in Spain this year OECD
Out with the restaurants refillable olive oil in Spain
Malaga Metro subway greatly delayed again
Spanish Property prices have hit the bottom
Spanish Parliament gives Catalonia region rebuff
Spains economy is better than France economy
Spain leaves the EU support program for the banking sector
Free from responsibility for oil spill from oil tanker Prestige
Starting for oil drilling beyond the Canary Islands Spain
Property sales in Spain continue to fall
More tourists are expected to Costa del Sol winter 2013-2014
Large investments in Spain from foreign companies
Spain Carme Chacon possibly Social Democratic PSOE new leader
Former bank directors at Spanish CAM bank arrested
Tax cuts in Estepona Marbella Spain
Major problems start business in Spain Doing Business 2014
New IKEA department furnit store in Alfafar Valencia Spain
Spanish Catalonia prohibits wild animals in circus
Marbella budget will increase by five percent in 2014
Spains richest people and families
Many unemployed Spanish people emigration from Spain
Spain increases in foreign tourist visitors
Building a China Town in Provence Malaga Antequera
Investors are fleeing Costa del Sol and Spain
Indebted Spanish municipalities financial problems
15 Andalusian beaches lose their Blue Flag
Spain out of recession in the third quarter of 2013
Spanish banks trying sell their properties at bottom prices
Spanish Investigation Managers are not long-term their office
Changes of corporate taxes in Spain
Spanish textile industry is on the way home from Asia
VAT fraud 15 billion Euros every year says Spanish government
Better results for companies in the tourism on Costa del Sol
Spanish Property sales down 15.4 percent in summer 2013
Spanish savings bank La Caixa must save money and firing staff
The number of dollar millionaires in Spain increases

Om propertymarbella

Property Marbella apartments and villas for sale is a friendly real estate company run by the two business partners Karin Maegerlein and Lennart Heleander. If you want to buy a property in Marbella we offer you a complete and personalized service in the sale of high quality Marbella properties. Property Marbella Apartments and Villas for Sale C/ Enrique Granados, s/n, apartado 2085 Urbanization Elviria 29604 Marbella, Málaga Spain Tel: 0034 - 952 831 536 Mobil: 0034 - 606 607 962 Karin Maegerlein Mobil: 0034 - 660 65 83 60 Lennart Heleander Sype: kmmarbella Fax: 0034 - 952 831 536
Detta inlägg publicerades i Costa del Sol, Fastigheter Marbella, Malaga, Marbella, Marbella bostad, Marbella lägenheter, Marbella radhus, Marbella villor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar