Gibraltar och Spanien gräns problem är inte olaglig

Gibraltars klagomål på den spanska gränskontrollen vid La Línea de la Concepción är inte berättigade enligt EU-kommissionen.

Under det senaste året har EU-kommissionen tagit emot mängder av klagomål mot de spanska myndigheternas omfattande kontroll vid gränsen till Gibraltar. Klagomålen har kommit från både bilister och fotgängare som har fått vänta i timtal för att korsa gränsen mellan Spanien och Gibraltar under sommarmånaderna.

EU-kommissionen utförde ett tekniskt besök vid La Línea de la Concepción den 25 september 2013 och undersökte då den spanska tullens arbetsmetoder och tillvägagångssätt.

EU-kommissionen resultatet är tydligt:
”Kommissionen har inte hittat underlag för att konkludera att kontrollen av personer och varor, som drivs av de spanska myndigheterna vid gränsen, har överträtt de relevanta EU-direktiven för gräns- och tullkontroll”, säger EU-kommissionen i en rapport som offentliggjordes på deras hemsida den 15 november.
EU-kommissionen hittar med andra ord inga fel i att de spanska tulltjänstemännen spenderar timmar på att kontrollera bagage och personer som korsar gränsen till Gibraltar.

Även om EU-kommissionen inte ger Gibraltar rätt i klagomålen erkände den att gränsen till Gibraltar är problematisk, grundat i den stora dagliga trafiken över gränsen. Samtidigt erkände kommissionen Spaniens påståenden om ökad tobakssmuggling in till Spanien.

I ett brev till den spanska regeringen rekommenderar EU-kommissionen att gränsövergången ska förbättras genom anläggande av fler vägbanor och minskade antal stickprovskontroller och istället ska det göras fler målinriktade kontroller, samt införas utbyte av information med Storbritannien om tobaks- och spritsmuggling. I ett brev till Storbritannien rekommenderar kommissionen även den brittiska regeringen att öka insatserna för att förhindra smuggling samt att utväxla information med Spanien.

”Kommissionen kommer även i fortsättningen att övervaka situationen vid gränsposten vid La Línea de la Concepción och har bett om att få upplysningar från båda myndigheterna kring hur rekommendationerna har beaktats inom sex månader”, lyder det i slutet av rapporten från 15 november.

Katalonien röstar om självständighet 9 november 2014

Den Spanska katalanska regionalpresidenten Artur Mas (CiU) annonserade 12 december en folkomröstning om utökad självständighet till 9 november 2014.

De katalanska regionalistpartierna har kommit överens om frågan som ska formuleras i omröstningen, som i praktiken är två frågor. Den första är ”Vill du att Katalonien ska förvandlas till en stat?” ” ¿Quiere usted que Cataluña sea un Estado?”, Följdfrågan lyder ”Vill du att denna stat ska vara självständig, ja eller nej?”

Omröstningen utlyses trots att det juridiska upplägget är högst oklart och trots att tre av partierna i regionalparlamentet, PP, PSC och Ciutadans, opponerar sig mot den. Artur Mas anspelar dock till processen i Skottland. Folkomröstningen i Katalonien hålls den 9 november, det vill säga två månader efter Skottlands folkomröstning om självständighet. Detta var en krav från ERC och CiU:s sida, property Marbella.

Spaniens regeringschef Mariano Rajoy svarade samma eftermiddag att folkomröstningen inte kommer att hållas, då den bryter mot den Spanska grundlagen. Spaniens regeringschef Mariano Rajoy höll en presskonferens efter ett möte i presidentpalatsen La Moncloa med EU-ordföranden Van Rompuy och bägge uppgav att ett teoretiskt självständigt Katalonien automatiskt hamnar utanför EU.

Spaniens regeringschef Mariano Rajoy kommer att förbjuda folkomröstning

Det Spanska grälet över den katalanska självständighets blossar upp igen nu. Den katalanska autonoma har beslutat om frågorna till en folkomröstning, och arbetar för att fastställa ett datum. Spanien Premiärminister Mariano Rajoy säger att han kommer att göra allt han kan för att stoppa omröstningen.

Spanien Premiärminister Mariano Rajoy har gjort klart att han inte kommer att tillåta att det anordnas en folkomröstning om en katalansk självständighet, eftersom enligt honom är strider mot Spanska grundlagen och i strid med de boendes intressen.

Spanien Premiärminister Mariano Rajoy säger att han är redo för en dialog, men han vill inte prata om att bryta enigheten i Spanien.  – Detta initiativ motsäger grunden i konstitutionen, vilket är den olösliga samband med den spanska nationen, sade han.

Statsministern Mariano Rajoy betonar att ett beslut om katalansk självständighet avser samtliga spanjorer, och inte bara en liten del av den Spanska befolkningen, lägenheter Marbella.

Talesman för oppositionspartiet PSOE i Spanien kongress, Soraya Rodriguez, varnar på samma sätt som de två oberoende parter, CIU och ERC att suveränitetsfrågor om territoriell integritet ligger hos hela land, och en katalanska folkomröstningen inte är förenlig med grundlagen.

Varken Europeiska kommissionens ordförande, Herman Van Rompuy, är särskilt förtjust i den katalanska nationalismen.

– Ett område som frigörs från ett EU-land är inte längre medlem i EU. Om detta område vill igen bli medlem i EU, måste det ske genom ett ansökningsförfarande och godkännas av de övriga medlemsländerna, säger Rompuy.

Spanien lagstadgad hjälm för cyklister och mopedförare

De lagstadgade hjälm för cyklister och mopedförare i Spanien är inte bara frågan för de indiska sikher i Spanien. Enligt den sikhiska religionen, får de inte ta av sina turbaner på offentliga platser.

En talesman för sikherna i den nordöstra provinsen Girona i Spanien har bett de spanska myndigheterna för att få använda en turban i stället för hjälm, för en turban är lika bra som en hjälm tycker de.

För en Sikh är att ta sig sin turban på en offentlig plats är värre än att stå naken, och det skapar en massa problem i det dagliga livet för en Sikh. En sak är att hitta ett jobb som tillåter dem att bära särskiljande huvudbonader. En annan sak är att tvinga en hjälm ner över den.

Den turban virad runt huvudet för att hålla håret tillsammans. Den sikhiska religionen förbjuder dem nämligen att klippa håret. Håren kan ibland mäta upp till sju meter, och det säger sig självt att det är nästan omöjligt att bära hjälm under den typ av huvudbonad.

Att kräva att sikher skall ta av turbanen är att visa stor respektlöshet för sikher, säger en medlem av det sikhiska samfundet i Spanien. Hittills har den spanska lagstiftningen inte dispens för sikher att de inte behöver bära hjälm ”av religiösa skäl”, och det kostar 200 Euros för att ”glömma” det.

Sikh religionen är en relativt ung religion från 1400-talet, men är fortfarande den femte största valören i världen med över 30 miljoner anhängare. Sikhiska religionen är inspirerad av andra som islam och hinduismen, men ogillar deras ritualiserade sida och införa betoning på det andliga och individen. 

 Generaldirektören för spanska trafikpolisen, Maria Segui säger att ”en turban inte ger samma skydd som en hjälm, och därför kan vi inte godta detta argument.”

Men sikher ge inte upp. – En turban väger ett kilo och dämpar stötar och därför kräver vi ett undantag från reglerna, säger en representant och kräver att bli behandlad som hans landsmän i Storbritannien och Kanada som är undantagna från de allmänna reglerna i trafiken.

En from sikher får inte klippa sitt hår, röker eller dricker alkohol, och dessa regler har funnits i över 300 år.

Sikh religionen är en relativt ung religion från 1400-talet, men är redan den femte största religion i världen med över 30 miljoner anhängare. Sikhiska religionen är inspirerad av andra religioner som islam och hinduismen, men ogillar deras ritualiserade sida och införa betoning på det andliga och individen.

Om propertymarbella

Property Marbella apartments and villas for sale is a friendly real estate company run by the two business partners Karin Maegerlein and Lennart Heleander. If you want to buy a property in Marbella we offer you a complete and personalized service in the sale of high quality Marbella properties. Property Marbella Apartments and Villas for Sale C/ Enrique Granados, s/n, apartado 2085 Urbanization Elviria 29604 Marbella, Málaga Spain Tel: 0034 - 952 831 536 Mobil: 0034 - 606 607 962 Karin Maegerlein Mobil: 0034 - 660 65 83 60 Lennart Heleander Sype: kmmarbella Fax: 0034 - 952 831 536
Detta inlägg publicerades i Costa del Sol, Fastigheter Marbella, Malaga, Marbella, Marbella bostad, Marbella lägenheter, Marbella radhus, Marbella villor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar